Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Dialoog in de bouw

Hoe versterk je de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer zodat je biodiversiteit een plek kunt geven binnen het inkoopproces?

Beter samenwerken aan biodiversiteit

Als de opdrachtgever en opdrachtnemer in de bouw elkaar niet vertrouwen, niet op één lijn zitten of niet goed samenwerken, vertraagt dat het werken aan een een betere biodiversiteit of, breder, natuurlijk kapitaal. En dat is een gemiste kans. In dit project focussen we daarom op het versterken van de dialoog tussen deze twee partijen.

Vanuit een beter begrip van elkaars belangen, standpunten, overtuigingen en verwachtingen zetten we acties uit die leiden tot het integreren van biodiversiteit in het inkoopproces. Van initiatief tot realisatie.

In verschillende sessie behandelen we:

  • Onuitgesproken overtuigingen en verwachtingen
    Welke verwachtingen, vooroordelen en belangen zijn onuitgesproken en vertragen een open dialoog tussen de twee partijen? Bijvoorbeeld: Een opdrachtgever kan denken dat de opdrachtnemer alleen denkt aan prijs, aan tijd en aan maakbaarheid. Terwijl de opdrachtnemer de opdrachtgever ervan kan betichten alleen met de politiek rekening te houden.

  • Een gezamenlijk kader voor het meten van biodiversiteit
    Welke tools en middelen zijn nodig om biodiversiteit in aanbestedingstrajecten goed vast te leggen? (hier kun je alvast lezen hoe je effectief meet). Zitten beide partijen op één lijn als het gaat om de definitie van natuurinclusief en/of biodiversiteit?

  • Belemmeringen en kansen voor het inkoopproces
    Welke zaken belemmeren het meenemen van biodiversiteit in aanbestedingsprocedures? Dat kunnen ook dingen zijn die op het beleidsvlak liggen. Die koppelen we binnen ons brede netwerk vervolgens terug aan beleidsmakers en politici.

Wil je meedoen?

Binnen dit project vinden jaarlijks verschillende bijeenkomsten en evenementen plaats. Samen met onze partners in de bouw, verdiepen we dit project verder.

Eerstvolgende event: zomercursus natuurinclusief inkopen

Meer weten? Neem contact op met:

David Thelen

sectormanager Bouw
+316 15 31 12 41
d.thelen@mvonederland.nl

Deze projecten spreken je misschien ook aan

Collectief Natuurlijk Eten en Drinken
Een initiatief waarmee inkopers van eten en drinken de transitie naar natuurlijke landbouw versnellen.
Lees meer
De Europese CSRD-richtlijn
In de CSRD-richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.
Lees meer
Groen bouwen
Een online platform om grip te krijgen op Natuurlijk Kapitaal in de bouw- en infrasector.
Lees meer