Dit moet je weten over wet- en regelgeving rond natuurlijk kapitaal

Laatst geupdate: woensdag 15 februari 2023

Wil je je bedrijfspand uitbreiden of een nieuwe productielijn opzetten? Verandert je productieproces en daarmee je uitstoot? Dan heb je in Nederland te maken met uitgebreide natuur- en milieuwetgeving. In de komende jaren wordt deze – mede vanuit de EU – steeds uitgebreider en natuurlijk kapitaal krijgt daarin een steeds prominentere plek. Lees hier wat je moet weten over wet- en regelgeving rondom natuurlijk kapitaal.

Wanneer je een flinke verandering wilt doorvoeren in je bedrijfsvoering, met externe gevolgen, is het op dit moment vaak voldoende om aan de bijbehorende vergunningseisen te voldoen. Daarin zit vaak een link met natuurlijk kapitaal, bijvoorbeeld wanneer het om de impact op de directe omgeving van je bedrijfspand gaat. Integrale wetgeving rond natuurlijk kapitaal is er nog niet, maar hangt wel in de lucht.

Weet wat je wettelijk kader is én wordt

Vanuit bedrijfscontinuïteit is het verstandig om te kijken naar welke wetgeving rond natuurlijk kapitaal er in de maak is, en hoe die jouw bedrijf beïnvloedt. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe Omgevingswet aan, met eisen aan de impact van projecten en bouwwerken op de natuur. Bovendien krijgt de financiële sector te maken met strengere eisen voor investeringen. Geldverstrekkers zullen daarom meer informatie gaan opvragen over de impact op natuurlijk kapitaal.

Bereid je voor op de toekomstige eisen

Het is dus slim om als ondernemer goed op de hoogte te zijn van jouw impact op het natuurlijk kapitaal. En van de wet- en regelgeving daaromtrent. Kijk daarbij ook verder vooruit: hoe pak je jouw aandeel in de energietransitie aan en wat is daarvan de invloed op de natuur? Voldoe je daarmee nog aan de wettelijke kaders, of beter nog: kun je meteen aan toekomstige eisen voldoen, zodat je in één keer klaar bent? Op de langere termijn heb je daarmee je zaken op orde en loop je een stapje voor op andere ondernemers. Als je nu begint met het onderzoeken van je impact op natuurlijk kapitaal kom je op termijn niet voor verrassingen te staan, zoals het niet verkrijgen van een vergunning of investering.

Op termijn verplicht rapporteren over natuurlijk kapitaal

Heeft jouw onderneming meer dan vijfhonderd medewerkers? Dan ben je verplicht informatie te leveren over de impact van jouw bedrijf op de natuur en je omgeving. Deze zogeheten niet-financiële informatie geef je weer in een monetaire waarde (bijvoorbeeld euro’s), CO2-equivalenten, of in eerste instantie met een kwalitatieve beschrijving. Deze rapportageverplichting geldt nog niet voor mkb-bedrijven. Wel vragen banken en investeerders steeds vaker om niet-financiële informatie bij het verstrekken van leningen en investeringen. De verwachting is dat op termijn elk bedrijf verplicht wordt om behalve over financieel kapitaal, ook te rapporteren over sociaal, menselijk én natuurlijk kapitaal.

Meteen aan de slag met het meten en waarderen van je natuurlijk kapitaal? Download zes tips.

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

5 kansen voor natuurlijk kapitaal op bedrijventerreinen
Lees meer
Hoe de bouw van een woonwijk in Deventer tot minder ziektekosten leidt
Lees meer
Alles wat je moet weten over de CSRD & hoe die bijdraagt aan ons natuurlijk kapitaal
Lees meer