Hoe biodiversiteit op de Nederlandse bedrijfsagenda komt

Laatst geupdate: woensdag 01 maart 2023

We kennen het verhaal wel van de bloemetjes en de bijtjes. Toch is het zinvol om het daar eens écht over te hebben. De natuur heeft ons veel moois te bieden, maar de klimaatproblematiek kan ervoor zorgen dat daar in de toekomst nog maar weinig van over is. Het is tijd dat we biodiversiteit in Nederland hoog op de agenda zetten. Daarom stelden IUCN NL, het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en MVO Nederland een actieagenda op voor biodiversiteitsherstel met doelen richting 2030 - gesteund door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In de actieagenda vind je concrete plannen voor het biodiversiteitsherstel. De politiek, de samenleving, het bedrijfsleven en kennisinstellingen krijgen inzicht en handvatten om biodiversiteitsverlies actief tegen te gaan volgens de doelen voor 2030.

Teken mee voor een ambitieus (inter)nationaal biodiversiteitsakkoord

De actieagenda biedt ook een overzicht van bedrijven die aangeven hoe ze bijdragen aan de wereldwijde biodiversiteitsdoelen. Deze bedrijven ondertekenen de pledge van het (inter)nationale biodiversiteitsakkoord. Doe jij ook mee? Onderteken de call-to-action en deel met ons welke stappen jij neemt richting biodiversiteitsherstel om een plek te bemachtigen op de wall of fame van alle ondertekende bedrijven.

Meer over het (inter)nationale biodiversiteitsakkoord

3 bedrijven uitgelicht: dit doen zij aan biodiversiteitsherstel

Moyee Coffee
Dit koffiebedrijf is onderdeel van het Futureproof Coffee Collective (FCC). Dit collectief bestaat uit 28 samenwerkende koffiebedrijven uit het MKB en streven naar het principe ‘echte prijzen’ van koffie. Het FCC ontwikkelde een tool waarin verborgen kosten van koffieproductie zijn doorgevoerd in de prijs.

De schatting is dat 50 procent van gebieden waar boeren koffie telen niet langer geschikt zal zijn als gevolg van klimaatverandering. Het stimuleren van biodiversiteit is dus belangrijk.

‘’Ons doel is om het levensonderhoud van boeren te voorzien. We gaan de 259 hectare transformeren met behulp van de nieuwste inzichten in regeneratieve biologische landbouw. Zo drukt dat onder andere de kosten voor meststoffen en pesticiden. Dat zal onze boerderij klimaatbestendig maken en ons helpen aan te passen aan de klimaatveranderingen.’’ – Moyee Coffee

Futureproof Coffee Collective

Corbion
Een Nederlands voedings- en biochemieconcern dat al ruim 100 jaar actief is in de productie van melkzuur en melkzuurderivaten. Als wereldmarktleider in deze branche zet Corbion de ervaring in om duurzame oplossingen te creëren die bijdragen aan het behoud van voedsel, gezondheid en de planeet. Biodiversiteit zit verankerd in de bedrijfsvoering. Zo kweekt het bedrijf algen als alternatief voor visolie.

‘’Wij streven naar 100 procent geverifieerde, ontbossing vrije bevoorrading van onze belangrijkste landbouwgrondstoffen tegen 2025. Voor een groot deel zijn onze grondstoffen al verantwoord: biobased en afgeleid van hernieuwbare, agrarische bronnen. En dat draagt bij aan minder uitstoot van broeikasgassen, toxiciteit en afvalproductie.’’ - Corbion

Grameena Vikas Kendram (GVK Society)
Yassaree B.V. werkt nauw samen met GVK Society fro Rural Development – een Indiase NGO. Het bedrijf werkt met de boeren in Zuid-India aan de transitie van vervuilende landbouw naar herstellende landbouw.

‘’Het biodiversiteitsherstel staat voor de komende vijf jaar hoog op onze agenda. Wij geven boeren weer een belangrijke plek in de keten en richten ons op de ecologische productie van katoen en op de verhoging van de waterretentiecapaciteit.’’ – GVK Society

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

5 kansen voor natuurlijk kapitaal op bedrijventerreinen
Lees meer
Hoe de bouw van een woonwijk in Deventer tot minder ziektekosten leidt
Lees meer
Alles wat je moet weten over de CSRD & hoe die bijdraagt aan ons natuurlijk kapitaal
Lees meer