Hoe 150 bedrijven bijdragen aan de Biodiversiteitsdoelen 2030

Laatst geupdate: woensdag 01 maart 2023

In oktober 2020 is de start van de VN-biodiversiteitstop. Wereldleiders stellen hier de biodiversiteitsdoelen voor 2030 vast en sluiten een nieuw internationaal biodiversiteitsakkoord. IUCN NL, Deltaplan Biodiversiteitsherstel en MVO Nederland verzamelden in de aanloop naar deze VN-top toezeggingen van ruim 150 Nederlandse organisaties over hoe zij bijdragen aan de biodiversiteitsdoelen voor 2030. Deze ‘pledges’ vormen samen de Nederlandse Actieagenda voor Biodiversiteit en een belangrijke bouwsteen om de doelen voor Nederland te halen.

Onder de ondertekenaars zijn Nederlandse bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, lokale overheden en burgers. Hun bijdragen zijn gericht op het versterken van biodiversiteit in binnen- en buitenland. De Actieagenda is tot stand gekomen in samenwerking tussen IUCN Nederlands Comité (IUCN NL), het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en MVO Nederland, met financiële ondersteuning van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De bijdrage over de financiële sector is geleverd door de werkgroep biodiversiteit, onderdeel van De Nederlandse Bank (DNB) Platform voor Duurzame Financiering, in samenwerking met de Nederlandse Finance for Biodiversity pledge-ondertekenaars.

Op donderdag 16 september 2021 presenteerden de partijen de Actieagenda voor Biodiversiteit aan Carola Schouten, demissionair minister van (LNV). Dit gebeurde tijdens het symposium Tijd voor biodiversiteit in Naturalis Biodiversity Center. Onder meer hoogleraar natuurlijk kapitaal Koos Biesmeijer, CEO van de Rabo Carbon Bank Barbara Baarsma, gedragswetenschapper Reint Jan Renes en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Werner Schouten deelden hun visie. De bekende Keniaanse wetenschapper en politicus Richard Leakey wees op de verantwoordelijkheid van aanwezigen om de planeet voor de komende generaties te behouden en daarbij verder te kijken dan onze landsgrenzen.

Benieuwd naar de pledges? En wat de belangrijkste conclusies zijn? Download de actieagenda.


Deze nieuwsberichten spreken je misschien ook aan

Kom in actie tijdens Earth Hour met deze 5 tips
Lees meer
MVO Nederland pleit voor langetermijnperspectief op natuurpositief Nederland
Lees meer
MVO Nederland lanceert Collectief Natuurlijk Eten & Drinken: bedrijven kopen in bij boer die biodiversiteit stimuleert
Lees meer