Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Deze betonnen wand vecht tegen de snel teruglopende biodiversiteit

Laatst geupdate: dinsdag 14 februari 2023

Een betonnen wand die de biodiversiteit verbetert, circulair is én natuurlijk oogt. Dat is de bio-keerwand, ontwikkeld door Bosch Beton, Janse en Berkhof Tuinen, advies- en ingenieursbureau Idverde en MVO Nederland. De wand dient als vervanging van een grondwal en biedt planten en insecten volop mogelijkheden om tot leven te komen, wat de biodiversiteit stimuleert. Tevens is de wand na afbraak volledig circulair, door het gebruik van hoge kwaliteit grondstoffen.

Het idee voor de bio-keerwand ontstond in het Netwerk Beton van MVO Nederland, waar meer dan twintig betonbedrijven samen werken aan een duurzamere betonsector. Door vervolgens al vanaf de ontwerpfase verschillende expertises te betrekken, konden de vier partijen samen een optimaal product ontwerpen.

Meer over het Netwerk Beton van MVO Nederland

“Samen kom je op een idee dat anders misschien niet was ontstaan.” - Dirk-Jan Janse, Janse en Berkhof Tuinen

Bloeiend beton

Het verschil met een normale keerwand – een betonnen wand om hoogteverschil mee op te vangen – zit hem in de gaten in het beton. In de bio-keerwand kunnen namelijk planten en insectenhotels worden gezet. De wortels van de planten hechten zich gemakkelijk in de achterliggende grondwal, waardoor ze genoeg water en voeding kunnen opnemen. De insectenhotels zijn gemaakt van houten cilinders, die precies in de gaten van de wand passen. Het resultaat: een groene keerwand die CO2 absorbeert, de biodiversiteit stimuleert en volop leven uitstraalt.

“Een mooie, superstrakke wand die de hele zomer in bloei staat en waar het zoemt van de insecten. Dat is ons doel.” - Zef Hermans, Idverde

In beton gegoten

Bij de productie van de wand is gelet op zo min mogelijk handelingen en materiaalverlies. Daarom wordt de twee keer twaalf meter lange wand – met gaten en al – in één stortproces gemaakt, waardoor er achteraf geen verlies van materiaal is. Ook is er gekozen voor hoogwaardige grondstoffen, die na afbraak van de wand herbruikbaar zijn. Dit maakt de wand ook nog eens volledig circulair.

Zien hoe de allereerste bio-keerwand geplaatst en gevuld werd? Neem een kijkje in Voorthuizen!

Video: de plaatsing van de eerste bio-keerwand in Voorthuizen

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Natuurinclusief inkopen in de bouw: de dialoog tussen opdrachtgever en opdrachtnemer
Lees meer
Natuurinclusief inkopen in de bouw: effectieve samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer
Lees meer
Natuurinclusief inkopen in de bouw: Hoe maak je de EMVI-aanpak natuurinclusiever?
Lees meer