Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

De natuur werkt. Ook met jou.

Natuurlijk kapitaal is van levensbelang. Elk bedrijf maakt gebruik van de bodem, de lucht, het water en de biodiversiteit. Zorg er dus goed voor! Lees hieronder hoe je dat doet en waarom je dat zou doen.

Erv, woordvoerder van de natuur, zei het al in de video hierboven:

Wij mensen hebben honderdduizenden jaren prima met de natuur samengewerkt. Maar in korte tijd zijn we veel te ver van elkaar verwijderd geraakt. Tijd dus om aan de slag te gaan met natuurlijk kapitaal.  Want als de natuur sterk staat, staat jouw bedrijf dat ook. 

Weer een nieuw duurzaamheidsthema? Nee, integendeel.

Misschien ben je al bezig met circulaire economie, het klimaat, mvo en zit je niet te wachten op weer iets ‘nieuws’. Geen zorgen: natuurlijk kapitaal is niet nieuw. Het ligt juist aan de basis van alle duurzaamheidsthema’s waar jij al mee bezig bent. Alleen, hoe we nu met duurzaamheid bezig zijn, is veel te beperkt.
Als je met natuurlijk kapitaal aan de slag gaat, werk je niet meer thema per thema, maar ga je voor een integrale aanpak. En dan worden je duurzaamheidsinspanningen ineens wél zinvol.

Wat bedoelen we met natuurlijk kapitaal?

Ons natuurlijk kapitaal bestaat uit de bodem, de lucht, het water, de biodiversiteit en ook minerale grondstoffen, zoals zand. De voorraad dus van al onze natuurlijke bronnen. En die is niet eindig.

Elk bedrijf is afhankelijk van natuurlijk kapitaal. 

De landbouw kan niet zonder gezonde bodems. Bouwbedrijven zijn afhankelijk van hout en metaal. De chemie-industrie leunt sterk op water en natuurlijke grondstoffen.

Daarnaast kunnen we niet zonder de diensten die de natuur ons levert. Denk aan het vastleggen van CO2 in bossen, het bestuiven van gewassen met insecten en kustbescherming door duinen.  

Het is dus in ons eigen belang om ons natuurlijk kapitaal niet uit te putten. Laten we juist een positieve impact maken.

HOE DRAAG JIJ BIJ AAN AAN MORGEN?

Vier redenen om aan de slag te gaan

Of je nou MVO-manager bent in de chemie, inkoper in de bouw, cateraar of architect, je kunt vandaag nog aan de slag met natuurlijk kapitaal.  Alvast vier goede redenen:

  1. Omdat je afhankelijk bent van natuurlijk kapitaal. Of het nou gaat om schoon water, biobased grondstoffen, insecten, gekoelde bedrijfsgebouwen of CO2 opslag. De natuur is jouw kapitaal. Je leunt er net zo sterk op of sterker, dan op menselijk of financieel kapitaal.  

  2. Omdat je impact hebt op natuurlijk kapitaal. Jij en/of je toeleveranciers maken gebruik van natuurlijk kapitaal. Bijvoorbeeld via schadelijke emissies naar de bodem, het water of de lucht. Of door het gebruik van land of grondstoffen zoals hout.  

  3. Omdat het (steeds vaker) wettelijk verplicht is. Door het gebruik van natuurlijk kapitaal ben je wettelijk verplicht om hier verantwoordelijk mee om te gaan. Die verplichting geldt ook steeds vaker voor financiers. Lees hier meer over de CSRD. 

  4. Omdat steeds minder banken schimmige bedrijven willen financieren. Door onder meer wettelijke verplichtingen wordt dat te riskant. Bovendien wil geen bank of investeerder geassocieerd worden met een vette milieucontroverse.

Wat jij kunt doen.

Neem Erv serieus en bescherm en verbeter ons natuurlijk kapitaal. Wat je concreet kunt doen? Ga aan de slag met een van onze stappenplannen hieronder.