Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

In woonwijk Bloemendal is verrassend veel plek voor groen

Laatst geupdate: maandag 30 september 2024

Omgeven door natuur met veel aandacht voor biodiversiteit. Wie door de duurzame wijk Bloemendal in de gemeente Barneveld wandelt, komt wadi's tegen, kruidenvegetatie, water, oude en nieuwe bomen en steeds meer vogels en insecten. Fotograaf Marco de Swart legde het vast voor natuurlijkkapitaal.nl.

 

In Bloemendal is het bestaande groen zoveel mogelijk ingepast in de nieuwe wijk. Er wordt zorgvuldig om de oude elzen en wilgen heen gebouwd. 

Groene parkeerplaatsen zorgen onder meer voor minder warmte. Bovendien draagt het extra groen bij aan meer biodiversiteit. De gaten die hier en daar in het groen vallen zijn geen reden tot zorg. Integendeel: hier kunnen sommige solitaire bijen en andere insecten in nestelen.

Langs de wegen zijn verschillende soorten lindes geplant. Dit verlengt de nectarboog: bijen en vlinders kunnen hierdoor langer foerageren.

De huizen met rode kozijnen, de lijsterhofwoningen, werden jaren geleden ergens anders in Barneveld geplaatst als tijdelijke locatie voor statushouders. De woningen zijn na 10 jaar verhuisd naar de permanente locatie, hier in Bloemendal.

Tussen de huizen is veel plaats voor groen. Bloemendal wordt uiteindelijk een woonwijk met een grote diversiteit aan bomen, planten, struiken en kruiden die van oorsprong al voorkomen in het gebied.



Het groen in de wijk stimuleert bewoners om ook iets van hun eigen tuinen te maken door een verscheidenheid aan planten en bloemen neer te zetten.


De faunapassage onder de brug zorgt ervoor dat onder meer kleine marterachtigen hun weg makkelijk kunnen vinden via de betonnen randen. Zo kunnen ze veilig de verschillende verkeersknooppunten en bruggen passeren.


Landschapsontwerper Mark Kino van de gemeente Barneveld is nauw betrokken bij de totstandkoming van Bloemendal.


Nu al zijn verschillende nestkasten in gebruik. De verwachting is dat de komende jaren veel meer mussen, zwaluwen en vleermuizen naar Bloemendal verhuizen.


Alle woningen in Bloemendal zijn van het gas af. Ze hebben stuk voor stuk zonnepanelen en de meesten ook warmtepompen.


Bouwvakkers zijn druk met het plaatsen van zonnepanelen. Er is flink gebouwd de afgelopen tijd. En er komen nog veel meer huizen bij.

In Bloemendal is een klein stukje gereserveerd voor tiny houses die met elkaar aan een hofje staan. 

Overal in de wijk zijn wadi’s te vinden om regen op te vangen. Ze helpen tegen wateroverlast en droogte.

Inheemse planten voor bijen, vlinders en insecten zie je overal in de wijk. Deze planten zijn beter bestand tegen klimaatverandering en zijn de voedselbron van allerlei insecten.

Het groen tussen de huizen, het kleurcontrast tussen de woonblokken en enkele oranje/rode accenten zorgen ervoor dat mensen zich beter kunnen oriënteren in de wijk.


Het nieuwbouwplan zal rond 2030 afgerond zijn; in totaal staan er dan rond de 1600 woningen verdeeld over 7 woongebieden. Voor meer informatie: Bloemendal | Gemeente Barneveld

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Aan de slag met natuurinclusief bouwen? Hier vind je de juiste tools.
Lees meer
Een bouwvakker in de natuurinclusieve wijk in wording Bloemendal, gemeente Barneveld.
Natuurinclusief inkopen in de bouw: de basisbeginselen
Lees meer
Wat heeft de natuur ooit voor ons gedaan?
Lees meer