Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

De Nationale Klimaatweek: ja, natuurlijk!

Het verhaal van: Maria van der Heijden - directeur-bestuurder MVO Nederland

Laatst geupdate: dinsdag 28 februari 2023

Hartstikke goed, die Nationale Klimaatweek. Niet voor niets zijn we met ons netwerk van 2.000 bedrijven Klimaatsupporter. Maar toch…

Bij klimaat gaat het gesprek vandaag de dag vooral over zaken als zonnepanelen, elektrisch rijden en waterpompen. Kortom, technische innovatie die de schadelijkste effecten van klimaatopwarming moeten verzachten. We gebruiken te veel fossiele energie, dus investeren we in duurzame energie. Ons terrein loopt steeds onder water, dus pompen we het droog. Terwijl het klimaatprobleem ook samenhangt met hoe we met onze natuur omgaan. Je had dat ondergelopen terrein bijvoorbeeld ook kunnen vergroenen, dan je die hele pomp misschien niet eens nodig gehad. Alleen lees je dat toch maar zelden.

En dat terwijl er honderden ondernemers zijn die wél vanuit de natuur denken – en veel minder vanuit technologie. Nu kan dat wat zweverig en weinig concreet klinken. Ondernemers zijn juist van de actie en het doen. Maar kijk eens naar ons Groene Netten-netwerk bijvoorbeeld. Netbeheerders sloegen hierin de handen ineen om hun hun schakelstations te vergroenen. Waar ze eerst gekoeld moesten worden met ijsblokken, zijn ze nu standaard minder heet. Gevolg: minder monteurs aan het werk en materiaal slijt minder. Ik zie dat als een vorm van werken met de natuur. Niks zweverigs aan, of wel?

Om met die natuur mee te werken moeten we anders denken én doen. Alleen zo gaat ons systeem op de schop. In de Elsevier maak ik dit weekend dit punt: "Besef dat we deel uitmaken van een ecosysteem en kijk welke invloed je hierin hebt. Het duurt ontzettend lang om de omslag te maken van een traditioneel systeem waarin niemand zich bekommerde om vervuiling naar een circulair systeem waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. We zijn stuk voor stuk mensen die opgegroeid zijn in een situatie met bepaalde regels en wetten. Het duurt even voordat we die omslag in denken hebben gemaakt.” 

Dus: pleit jij ook voor meer natuur op de agenda in de Klimaatweek? Ja natuurlijk!

Wil je nu iets doen?

In december 2022 onderhandelen 194 landen over het ‘Parijsakkoord van biodiversiteit’, de COP15. De uitkomsten van deze onderhandelingen hebben een enorme impact op het bedrijfsleven. Jouw stem is belangrijk. Onderteken daarom nu de petitie op de website van Business for Nature.

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder MVO Nederland

9 vragen over de COP15 beantwoord



Deze opinies spreken je misschien ook aan

Duurzaam inkopen? Vegetarisch is niet het antwoord, natuurlijk boeren wel.
Door Gerard Teuling
Lees meer
Maak de energietransitie in de bouw natuurinclusief
Door David Thelen
Lees meer
De beste voedingsbodem voor het klimaat is de natuur zelf
Door Jesper Feenstra
Lees meer