Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.
AccepterenBiodiversiteit houdt zich niet aan project- of eigendomsgrenzen. Een bouwproject staat altijd in verbinding met de omgeving. Het aanleggen van groen is dan ook vooral zinnig als het in verbinding staat met of aansluit op omliggende natuur. Hoe je gaat meten heeft dus ook altijd te maken met die grotere context.
Hang je bijvoorbeeld nestkasten op voor bepaalde vogelsoorten, dan krijgen die er dus een broedplek bij. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat de vogels ook voedsel zoeken buiten dit gebied. Dan verandert er daar dus ook iets aan de biodiversiteit.
Meet dus niet alleen het aantal vogels dat je hebt aangetrokken. Meet ook vooral de effecten daarvan buiten je eigen projectgebied.
Download het stappenplan en ga aan de slag met alle 9 stappen
Hartelijk dank voor het invullen van het formulier!
Download niet gestart? Klik dan hier om het bestand handmatig te downloaden.
Staar je niet blind op de inspanningen die je verricht. Als je alleen de inspanningen meet, weet je niet of je bijdraagt aan biodiversiteitsherstel. Zo kun je bijvoorbeeld actief inzetten op sinusmaaien (slingerend maaien), maar wel per ongeluk een wulpennest kapot maaien. Snap je?
Houd dus bij welke inspanningen je hebt verricht, maar richt je vooral op de effecten van die inspanningen. Zo verbeter je je aanpak structureel.
Download het stappenplan (als je dat nog niet had gedaan) om aan de slag te gaan met alle 9 stappen.
Hartelijk dank voor het invullen van het formulier!
Download niet gestart? Klik dan hier om het bestand handmatig te downloaden.
Het aantal soorten tellen zegt weinig over het succes van specifieke maatregelen. Vraag je daarom ook af of de soorten wel passen bij het ecosysteem ter plekke, en of de soortenrijkdom in balans is. Zijn deze soorten er überhaupt gekomen als gevolg van de maatregelen in dit project?
Het is verleidelijk om voor één bekende dier- of plantensoort te kiezen zoals de bever, otter of zeearend. Zo’n icoonsoort is aantrekkelijk voor communicatie. Het zegt ongetwijfeld ook iets over de staat van ecosystemen, maar onvoldoende over de veerkracht van een ecosysteem en of die weer in balans is. Ontwikkel in plaats daarvan een brede blik. Kijk naar het geheel: herstelt een bepaalde diersoort zich of ondersteun je deze?
Haal dus specifieke kennis in huis als je die niet hebt. Werk je bij een kleiner bedrijf? Schakel dan adviesbureaus in, een adviseur van de gemeente, vlinder- of vogelstichtingen of stadsecologen.
Download het stappenplan (als je dat nog niet had gedaan) om verder te gaan met stap 4.
Hartelijk dank voor het invullen van het formulier!
Download niet gestart? Klik dan hier om het bestand handmatig te downloaden.