Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

De CSRD – hoe gaan bedrijven ermee aan de slag? Deze keer: Equans Nederland

Laatst geupdate: vrijdag 26 mei 2023

De CSRD Community of Practices (CoP) van MVO Nederland zijn een groot succes. Niet zo gek want de Corporate Sustainability Reporting Directive verplicht veel bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.
We checken in bij bedrijven die hebben meegedaan aan de CoP. Wat hebben ze eraan gehad? Deze week: MVO-manager Maurits van Riemsdijk van Equans Nederland.

Je hebt meegedaan aan de Community of Practice. Wat heb je ervan opgestoken?

“We hebben meegedaan aan een van de eerste sessies. Toen was de CSRD nog volop in ontwikkeling. Toch kregen we tijdens de CoP binnen een aantal korte sessies een duidelijke en gestructureerde uitleg over wat de CSRD is en wat het voor ons bedrijf betekent.”

Met hoeveel collega’s hebben jullie meegedaan?

“Ik en onze Manager Finance. Door samen deel te nemen verbinden we de wereld van de financials met die van MVO. Heel logisch, want de expertise om te rapporteren over financiële prestaties wordt gekoppeld aan kennis over het behalen van bedrijfsprestaties op het gebied van mens en milieu. De twee kennisgebieden versterken elkaar.”

Hoe hebben de sessies bijgedragen aan de implementatie van de CSRD?

“We werken al langer met de drie pijlers people, planet en profit. Die moeten met elkaar in balans zijn. We zijn nu bezig om te monitoren wat onze prestaties zijn op de drie pijlers, in lijn met wat de CSRD gaat vragen.” 

Hoe past natuurlijk kapitaal binnen de CSRD?

“De CSRD-rapportage vraagt van bedrijven om transparant te zijn over geleverde prestaties omtrent sociaal en natuurlijk kapitaal. Waarde die gecreëerd wordt in milieutechnische zin is dus een integraal onderdeel van het geheel.” 

Wat moeten jullie nog doen aan CSRD-implementatie?

“Een diepte-analyse om in detail te achterhalen welke informatie we moeten rapporteren voor de CSRD ten opzichte van de informatie die we nu al delen. Equans is onderdeel van een internationale groep. Daarom moeten we waarschijnlijk geconsolideerd rapporteren. Vanuit Nederland leveren wij daarvoor de benodigde informatie aan. Dit jaar zoeken we uit wat dat precies betekent in de praktijk.”

Heb je een tip voor andere bedrijven?

“Begin nu met het inventariseren van de gevraagde informatie. Er is vaak al iets aan data beschikbaar die als een goede basis dient. Vanuit hier kun je het opbouwen.”

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Broodje Utrecht: wel zo (h)eerlijk!
Lees meer
Podcast: de CSRD in begrijpelijke taal
Lees meer
Wat je van andere chemiebedrijven kunt leren over de natuur
Lees meer