Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Hoe 10 bedrijven de belasting van natuurlijke hulpbronnen verminderen

Laatst geupdate: woensdag 01 maart 2023

Veel bedrijven gebruiken grondstoffen voor hun producten, wat hun bestaan afhankelijk maakt van de natuur. Helaas zorgt dit ervoor dat het bestaan van diezelfde natuur in gevaar komt. De productie van voedsel en goederen met grondstoffen gaat namelijk gepaard met overbelasting, zoals uitputting van landbouwgronden, uitstoot van broeikasgassen, afname van de biodiversiteit en armoede in de gebieden waar geproduceerd wordt. Om deze zaken tegen te gaan is de Community of Practice: Business in Landscapes opgezet. Hierin zoekt een groep ondernemers – onder leiding van Solidaridad, De Natuurverdubbelaars en MVO Nederland – uit hoe het anders kan.

De overbelasting leidt ertoe dat de hoeveelheid beschikbare productiegrond wereldwijd afneemt. Maar liefst 75 procent is door overmatig gebruik inmiddels zo slecht dat de productiviteit niet meer voldoende is en de kwaliteit van voedsel achteruitgaat. Het verlies van gezonde grond kost ons wereldwijd ook nog eens zo’n 10,6 biljoen dollar per jaar. Tijd voor actie dus, zo dachten ook de tien deelnemende bedrijven aan de Community of Practice (CoP).

In deze CoP werken de bedrijven aan de hand van een eigen case uit hoe ze de natuur beter kunnen meenemen in hun processen. Het doel: de belasting van natuurlijke hulpbronnen minimaliseren – én zelfs daar waar mogelijk een positieve bijdrage aan de natuur leveren. Onder andere Verstegen, Bavaria, Moyee Coffee en Fairtrade Original zijn aangesloten. Samen zoeken ze naar toekomstbestendige alternatieven en manieren om die haalbaar te maken, ook commercieel.

Help de natuur én je bedrijf
Van slim en duurzaam omgaan met grondstoffen profiteert de natuur, maar ook bedrijven zelf. Met andere woorden: natuurlijk kapitaal meenemen in je bedrijfsprocessen zorgt ervoor dat bedrijven:

  • de productiviteit verhogen op korte én lange termijn;

  • de beschikbaarheid van grondstoffen borgen, wat zorgt voor een hogere omzet;

  • de kosten en milieubelasting verlagen, door de hoeveelheid gebruikte meststoffen en bestrijdingsmiddelen te verminderen;

  • de kwaliteit van producten verhogen dankzij betere ingrediënten, minder uitval, langere houdbaarheid en betere smaak;

  • een hogere loyaliteit en meer interesse van klanten krijgen;

  • de band met medewerkers en leefgemeenschap op en rond het productieland verbeteren, en ze (economisch) perspectief bieden;

  • en bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit.

Aan de slag
Elk kwartaal komt de groep bij elkaar om hun kennis te delen met de andere deelnemers. Zo werken ze samen aan oplossingen en cases, om ook andere bedrijven te laten zien dat slim omgaan met grondstoffen loont.

Zelf aan de slag met een positieve bijdrage leveren aan de natuur? Ontdek waar je kunt beginnen in het stappenplan voor mkb om laagdrempelig aan de slag te gaan met Natuurlijk Kapitaal.

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Broodje Utrecht: wel zo (h)eerlijk!
Lees meer
Podcast: de CSRD in begrijpelijke taal
Lees meer
Wat je van andere chemiebedrijven kunt leren over de natuur
Lees meer