Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Kijktip: Limburgse boer gaat van veeteelt naar voedselbos

Laatst geupdate: woensdag 24 mei 2023

Farming for the future

In deze Amerikaanse documentaire zien we hoe de jonge Limburgse Mark Venner het traditionele melkveebedrijf van zijn familie transformeert tot voedselbos. Eind 2022 nemen Mark en zijn vader definitief afscheid van hun koeien. Hiermee komt een einde aan de 200 -jarige familietraditie van melkproductie. 

In de docu van 15 minuten ruilt Mark de traditionele landbouwmethoden radicaal in. "Als je met een bedrijfsplan begint, moet je als eerste de vraag stellen: Breng ik schade aan de natuur? Is het antwoord ja, dan moet je je altijd afvragen: Kan het anders? Kan het rendabel anders? Anders zou je er niet aan moeten beginnen."

Venner start een voedselbos met een grote diversiteit aan bomen, om het risico te beperken. "Als je een keer een late nachtvorst krijgt en je hebt geen abrikozen, dan doet een andere soort het wel. Dus je hebt altijd wel iets om te oogsten." 

Bekijk de korte documentaire op YouTube:

Meer weten over dit Limburgse bedrijf?

Bezoek de website van Leuker, sinds 1818. Hier kom je ook meer te weten over agroforestry en hoe de aanplanting van duizenden jonge bomen en planten moet uitgroeien tot het eerste grootschalige voedselbos van Limburg en een van de grootste voedselbossen van Nederland en Europa. 'Precies zoals Moeder Natuur het ooit bedoeld heeft.'

Naar de website van Mark Venner

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Natuurinclusief inkopen? 6 tips voor de bouw- en infrasector.
Lees meer
Wat gebeurt er als je biodiversiteit níet meeneemt in je klimaataanpak? Een voorbeeld uit de agrifoodpraktijk.
Lees meer
Eet Nederland mooier: 5 tips om natuurlijk eten en drinken in te kopen
Lees meer