Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

5 tips voor energiezuinig bouwen met natuurlijke oplossingen

Laatst geupdate: woensdag 04 oktober 2023

Veel bouwbedrijven zijn actief bezig met maatregelen om energie te besparen. Goed nieuws, maar het kan beter. Namelijk door én energie te besparen én met de natuur mee te werken. Op die manier gaan we niet alleen verstandig om met energie, maar kunnen we ook blijven genieten van bomen, planten en dieren. Vijf tips om van start te gaan.  

1. Ga voor natuurlijke isolatie


Als het gaat om vermindering van energie, staat isoleren op één. En dat kan bij uitstek op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld met isolatiematerialen als hennep en vlas. Die zijn uitstekend te combineren met duurzame warmte-installaties zoals een warmtepomp. Bijkomend voordeel: natuurlijke bouwmaterialen slaan CO2 op als ze groeien. 

2. Ga voor een groene gevel


Denk bij natuurlijk isoleren ook aan het aanleggen van een groene gevel. Die zorgt ervoor dat het minder warm wordt in de zomer. In de winter werkt het isolerend tegen de kou. Dat scheelt in de airco- en verwarmingskosten. 

3. Zet groen in tegen wateroverlast


Als je toch zonnepanelen laat leggen op je dak, leg dan ook een groen dak aan. Dat verhoogt niet alleen het rendement van je zonnepanelen (wat dan weer scheelt in de stookkosten), maar het gaat ook wateroverlast tegen. Het groene dak zorgt voor een waterbuffer van 30 liter per vierkante meter. Een groen dak draagt bovendien bij aan meer verscheidenheid aan plant- en diersoorten en trekt insecten aan.

4. Betrek de omliggende natuur


Een airco is fijn, maar technologische oplossingen zijn niet altijd nodig. Kijk bij de bouw van een huis naar de stand van de zon en zorg voor voldoende groen rond de woning. In een straat met veel bomen kan het veel koeler zijn dan in een straat waar alleen maar stenen liggen. 

5. Wek energie op én werk aan biodiversiteitsherstel


Wil je windenergie opwekken of een zonnepark aanleggen? Maak dan ruimte voor de natuur. Plant onder en om zonnecellen heen bloemen en kruiden. Bedenk hoe je de ruimte onder windmolens kunt inzetten voor biodiversiteitsherstel. Deze ruimte kan ook een verbinding zijn met de omliggende natuur.

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Hoe de bouw een cruciale rol speelt in het leven van vogels en vleermuizen
Lees meer
Theo Bakker werkt aan natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer
Hoe Staatsbosbeheer natuur en landbouw weet te combineren
Lees meer
Een blik op: regeneratieve boerderij Schevichoven
Lees meer