Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Wat je van andere chemiebedrijven kunt leren over de natuur

Laatst geupdate: maandag 29 april 2024

In 'Aan de slag met natuurinclusieve chemie' vertellen zes bedrijven over hun samenwerking met de natuur. Hieronder vind je een aantal fragmenten. Alle verhalen lees je in onze download.

Carbogen Amcis, producent van farmaceutische en bio-farmaceutische producten, is een van de bedrijven die in de publicatie vertelt over hoe ze werken aan natuurinclusieve chemie. “We hebben veel water nodig voor koeling. Voor dat water hebben we een eigen grondwaterput", vertelt Jeroen de Jong van het bedrijf. "Grondwater wordt een steeds schaarser goed dat je idealiter voor drinkwater reserveert. We verkennen een manier om ons koelwater circulair te gebruiken. Na koeling wordt ons koelwater gebruikt voor stadswarmte door met een warmtepomp de warmte te onttrekken. Als de warmte onttrokken is kunnen wij het weer gebruiken als koelwater. Er ligt nu een technische proof of concept klaar. We zijn erover in gesprek met de lokale overheid."

Levert het kostenreductie op?

Ook voor Dow is water een belangrijk onderdeel van het natuurlijk kapitaal. "De natuur levert ons waardevolle diensten. Laten we die natuur dan ook wat teruggeven via natuurpositieve maatregelen.” Dat zegt Cees van Houwelingen van het chemiebedrijf.
Hoe kies Dow haar focus als het gaat om natuurinclusieve maatregelen? "Dat is in eerste instantie: levert een natuurinclusieve maatregel een mogelijke kostenreductie op? Dat is hoe we in 2015 begonnen zijn met ons valuing nature programma. Het geeft ruimte om maatregelen te nemen zoals fytosanering: met 240 populieren een grondwaterverontreiniging zuiveren."

Waar wij veel aan hebben, zijn de experts.

Bij chemiebedrijf Baril ontwikkelen en produceren ze duurzame industriële coatings en bouwverven. "Waar ik veel aan heb, zijn experts", zegt Joost Broeders over het kiezen van natuurinclusieve maatregelen. "We gaan nieuwbouwen in Etten-Leur. Dat willen we natuurinclusief doen. Dus hebben we een architect in de arm genomen die natuurlijk bouwen in zijn DNA heeft. Ook hebben we de Vlinderstichting gevraagd voor tips om de grond rond het gebouw in te richten. Zodra we ermee aan de slag gaan, gaan we het ook daadwerkelijk inrichten samen met experts. Je kan namelijk met alle goede bedoelingen het verkeerde doen. Bijvoorbeeld met een groene wand: de keuze voor welk groen is essentieel voor de biodiversiteit die past bij de omgeving van ons bedrijventerrein.” 

Alleen maar gerecyclede grondstoffen

Voor Modiform, producent van kweek-, transport en verpakkingssystemen voor de tuinbouw, ligt de focus op de circulariteit van hun producten. "Hierop hebben we tamelijk veel invloed", vertelt Martijn Bruin. "We stellen daarom ook alles in het werk om maximaal gebruik te maken van gerecyclede grondstoffen voor de productie van onze producten. Dit is nu ruim 97% van onze behoefte. Daarnaast is het hoofdaandeel van onze producten gecertificeerd recyclebaar binnen het afvalsysteem waar ze eindigen. Ook heeft Modiform een eigen recycle-afdeling waar we gebruikte producten van onze klanten omzetten in grondstoffen die we vervolgens weer inzetten in onze eigen fabrieken. Daarnaast ontwikkelen wij nieuwe technieken om onze producten met een zo laag mogelijk gewicht en daarmee de laagst mogelijke footprint te kunnen maken."

Lunchen tussen de wadi's

"Bij ons nieuwe kantoor in Hoogeveen kan je nu lunchen tussen inheemse planten en een wadi. We gaan er ook nestkasten ophangen met livestream camera’s. Dan gaat het natuurinclusieve ook echt leven bij de collega’s", zegt Harrie Boogers van Renewi. Het bedrijf in recycling en afvalverwerking is begonnen op de plek waar ze de meeste invloed hebben: de eigen bedrijfskavels. "Dat zijn er 50 in Nederland en 40 in België. De maatregelen die we nemen zijn klein, maar concreet. We willen ook aan de slag met grotere maatregelen, maar dat vraagt samenwerking met andere partijen."

Ook ROVA, beheerder van de buitenruimte en inzamelaar van afval en grondstoffen, ziet mogelijkheden op het eigen bedrijventerrein. "Een voorbeeld is onze ervaring met de beplanting in de tuin rondom het holdinggebouw in Zwolle. Deze is volgens het Griffioen-concept aangelegd, waarbij planten afwisselend in bloei staan. Hierdoor heeft de tuin door de maanden heen een wisselend beeld en is er voor langere periode voedsel voor bijvoorbeeld bijen en insecten", zegt Aiko Klein van ROVA. Hiervoor zoeken ze de samenwerking met de bedrijven om hen heen. Ook zijn ze partner van het Deltaplan biodiversiteitsherstel

Download het stappenplan Om het stappenplan te kunnen downloaden hebben we een aantal gegevens van je nodig.

Hartelijk dank voor het invullen van het formulier!

Download niet gestart? Klik dan hier om het bestand handmatig te downloaden.

Vul het veld in om door te gaan
Vul het veld in om door te gaan
Vul een geldig e-mailadres in om door te gaan
Vul het veld in om door te gaan
Selecteer een optie om door te gaan
Selecteer een optie om door te gaan

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Natuurinclusief inkopen in de bouw: de dialoog tussen opdrachtgever en opdrachtnemer
Lees meer
Natuurinclusief inkopen in de bouw: effectieve samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer
Lees meer
Natuurinclusief inkopen in de bouw: Hoe maak je de EMVI-aanpak natuurinclusiever?
Lees meer