Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Tips voor het meten en waarderen van je natuurlijk kapitaal

Heb je al een inventarisatie gedaan op welke natuurlijke hulpbronnen jouw bedrijf invloed heeft, en andersom? Dan is de volgende stap om te achterhalen hoe groot die impact precies is. Hier vind je een paar concrete tips vanuit het Natural Capital Protocol voor als je aan de slag gaat met het meten en waarderen van je natuurlijk kapitaal.

Stappenplan

1
2
3
4
5
6

Tip 1: Bepaal je scope

Het is goed om af te bakenen van welk deel je de impact op natuurlijk kapitaal gaat meten. Neem je bijvoorbeeld een van je producten (inclusief de keten), kijk je alleen naar je bedrijfsvoering, of focus je op een bepaald land waar je inkoopt? Zo houd je het behapbaar.

Tip 2: Verzamel data

Nu je je scope hebt bepaald, ga je de data verzamelen. Het is niet erg als je niet meteen alle data voorhanden hebt. Naast het Natural Capital Protocol bestaan er ook tools om data te verzamelen voor specifieke onderdelen van natuurlijk kapitaal.

Tip 3: Kies een meetmethode

Inventariseer je data en bepaal de juiste meetmethode. Wanneer je extern gaat rapporteren over natuurlijk kapitaal is het handig als je gebruikmaakt van gangbare KPI’s. Stakeholders kunnen jouw resultaten dan gemakkelijk vergelijken met die van andere bedrijven.

Tip 4: Waardeer de data

Nu je de juiste business data hebt verzameld, ga je daar een waarde aan toekennen. Dat kun je doen in financiële termen, of in niet-financiële termen, bijvoorbeeld in tonnen CO2 of kubieke meters water. Het eenduidig waarderen van je data maakt het makkelijker om je voortgang bij te houden en om daarover te communiceren.

Tip 5: Rapporteer

Rapporteren over de invloed en afhankelijkheid van jouw bedrijf op natuurlijk kapitaal heeft een aantal voordelen. Intern kunnen jouw bevindingen meegenomen worden bij bedrijfsbeslissingen en kun je collega’s betrekken bij natuurlijk kapitaal. Extern kun je aan klanten en eventuele financiers laten zien dat jullie het thema natuurlijk kapitaal serieus nemen.

Tip 6: Leer van anderen!

Waarom het wiel uitvinden als anderen dat al voor jou hebben gedaan? Inspiratie opdoen? Download dan alle tips!

Download het stappenplan Om het stappenplan te kunnen downloaden hebben we een aantal gegevens van je nodig.

Hartelijk dank voor het invullen van het formulier!

Download niet gestart? Klik dan hier om het bestand handmatig te downloaden.

Vul het veld in om door te gaan
Vul het veld in om door te gaan
Vul een geldig e-mailadres in om door te gaan
Vul het veld in om door te gaan
Selecteer een optie om door te gaan
Selecteer een optie om door te gaan