Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Natuurinclusief inkopen in de bouw: de basisbeginselen

Een bouwvakker in de natuurinclusieve wijk in wording Bloemendal, gemeente Barneveld.

Laatst geupdate: woensdag 02 oktober 2024

Natuurinclusief inkopen in de bouw biedt fantastische kansen. De bouw kan namelijk bijdragen aan natuurherstel. Gelukkig worden in de bouwwereld steeds meer eisen gesteld aan natuurinclusiviteit. Werk je in de bouw en wil jouw bedrijf ook stappen zetten richting natuurinclusief inkopen? Lees dan vooral verder.

Praktische handvatten uit de cursus natuurinclusief inkopen

In een serie van vijf korte artikelen met praktische handvatten, nemen we je mee in de wereld van natuurinclusief inkopen. Aan de artikelen is ook de online cursus natuurinclusief inkopen verbonden (lees hier meer over de cursus).

Dit is deel 1: de basisbeginselen van het natuurinclusieve inkoopproces.


De basisbeginselen van natuurinclusief inkopen

1. Neem natuurinclusiviteit vanaf het begin mee. Het klinkt zo logisch en toch gebeurt het veel te weinig. Terwijl, in het begin heb je de grootste invloed op de natuurinclusiviteit van het project, want daar wordt de richting bepaald. Zorg er dan wel voor dat de ambitie hetzelfde blijft in het hele project. In sommige inkoopprocessen wordt begonnen met 200 duurzaamheidsmaatregelen waarvan er drie over blijven. Ook belangrijk: Kennis delen met alle betrokken partijen zodat er geen informatie verloren gaat. Binnen je organisatie en daarbuiten.


2. Zet kennis over ecologie en de natuur veel eerder in.
Het is te laat om aan het einde van een inkoopproces nog wat natuurinclusieve maatregelen in te passen. Begin daar liever gelijk mee. Vorm een interdisciplinair team om het idee uit te werken. Dan heb je de juiste expertise gelijk aan tafel. Schuw daarbij ook externe kennis niet, als je die zelf niet in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan ecologen, maar ook aan hoveniers die bepaalde flora en fauna goed kennen.


3. Tijdige samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemers
Ook als het gaat om de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, geldt: hoe eerder hoe beter. Neem die aannemer niet pas op het laatste mee in je verhaal. Die partij is immers degene die het moet het gaan uitvoeren. Het is effectiever om belangen en verwachtingen van beide partijen zo vroeg mogelijk uit te spreken.

Schrijf je gratis in voor de online cursus natuurinclusief bouwen

Krijg direct toegang tot de eerste vijf lessen en ontvang een melding als er een nieuwe les voor jou klaarstaat.

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Aan de slag met natuurinclusief bouwen? Hier vind je de juiste tools.
Lees meer
In woonwijk Bloemendal is verrassend veel plek voor groen
Lees meer
Wat heeft de natuur ooit voor ons gedaan?
Lees meer