Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Een blik op: regeneratieve boerderij Schevichoven

Laatst geupdate: vrijdag 12 juli 2024

Schevichoven is een boerderij in Leersum waar met met de natuur wordt meegewerkt. Waar een gezonde bodem, herstel van biodiversiteit en een rendabele exploitatie centraal staan. Een plek ook waar mensen uit het bedrijfsleven welkom zijn om te kijken hoe je anders kunt boeren. Zodat elke fruit- en groenteteler of inkoper van eten, geïnspireerd raakt om een eerste (of tweede) stap te zetten.

Uitleg over het land van bewoner en eigenaar Eliette van Dam.

Regeneratieve landbouw draait om de bodem. Een gezonde bodem biedt naast zand, klei en organische stof ook micro-organismen en schimmels. De bodem moet de planten voorzien van voedingsstoffen, moet hen weerbaar maken tegen plagen en ziekten en neemt water op, houdt het vast en levert het weer terug.

Partners van MVO Nederland brengen een bezoek aan Schevichoven.

Op Schevichoven vind je alleen meerjarige gewassen in meerdere lagen geteeld met gebruik van natuurstroken.

Kunstmest of chemische middelen vind je hier niet terug.

Eigenaresse Eliette van Dam leidt inkopers van eten en drinken en boeren rond in een speciale middag georganiseerd door MVO Nederland.

Business developer Myrthe Bosboom kijkt bij de bijen.

Op Schevichoven vind je tientallen verschillende gewassen. Hierdoor kunnen ziekten en plagen zich minder snel uitbreiden in tegenstelling tot bij een monocultuur. 

Wil jij ook mee op boerenbezoek in jouw regio?

Wil jij ook lokaal, smaakvol en gezond eten inkopen bij natuurlijke boeren? Dat kan in het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken van MVO Nederland. Hierin gaan o.a. ziekenhuizen, universiteiten, overheden en recreatieparken samen aan de slag.

Binnen het collectief leer je van experts, van collega’s en – heel concreet- je voegt gelijk een natuurlijk product aan je assortiment toe. Dus schrijf je in en breng samen met ons een bezoek aan een erf in jouw regio.

We werken met boeren die geen kunstmest en pesticiden gebruiken en het bodemleven centraal stellen. Zo creëeren we samen toekomstperspectief voor agrariërs en brengen we biodiversiteit terug in de landbouw.

Naar het project

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Broodje Utrecht: wel zo (h)eerlijk!
Lees meer
Podcast: de CSRD in begrijpelijke taal
Lees meer
Wat je van andere chemiebedrijven kunt leren over de natuur
Lees meer