Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Collectief Natuurlijk Eten en Drinken

Ben je inkoper van eten en drinken en wil je meer natuurlijke producten aanbieden? Dat kan in het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken. Hierin gaan o.a. ziekenhuizen, universiteiten, overheden en recreatieparken aan de slag om zo veel mogelijk in te kopen bij natuurlijke boeren. Je leert van experts, van collega’s en – heel concreet- je voegt gelijk een natuurlijk product aan je assortiment toe. Zo kunnen we van natuurlijke landbouw het nieuwe normaal maken.

Waarom natuurlijk eten en drinken?

Omdat natuurlijke landbouw de toekomst is. Dat is hard nodig want in Nederland zijn we goed in efficiënte landbouw en helaas daarmee ook kampioen in biodiversiteitsverlies. Gelukkig is het nog niet te laat om het tij te keren. De landbouw is bij uitstek ook de sector die klimaatverandering kan remmen en de watercyclus en ecosystemen kan herstellen. Tijd dus om boeren en inkopers met dezelfde ambitie bij elkaar te brengen!

Doe net als ruim 20 andere organisaties ook mee!

Wij, Saskia Pepping en Gerard Teuling, sturen het Collectief aan vanuit MVO Nederland. Mail ons voor een afspraak op: s.pepping@mvonederland.nl of g.teuling@mvonederland.nl.



Drie redenen om mee te doen: 

  1. Om natuurlijke boeren bij jou in de buurt te vinden. Hiervoor lanceren we binnenkort een nieuwe website. 

  2. Zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Onze experts en je collega’s bij andere organisatie hebben dat al voor je gedaan.

  3. Om te experimenten en te proberen totdat het werkt.

Voor wie? 

Het collectief is er voor inkopers van eten en drinken bij grote organisaties en bedrijven. Inkopers die al op een of andere manier bezig zijn met duurzaamheid, variërend van lokaal inkopen, voedselverspilling tegengaan en de eiwittransitie.​ Weet je (nog) niks van natuurlijke landbouw? Geen probleem. Samen kunnen we flinke stappen maken.

Wie doet er nu al mee?

De eerste deelnemers van het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken zijn Koninklijke Jaarbeurs Utrecht, NS, ISS, de RAI, Roompot, TU Delft, de HAS, de HvA, de UvA, de Radboud Universiteit, het Radboudumc, UWV, de VU, PWC, ABN AMRO, Omring, De Zellingen, RVO, het ministerie van LNV en de Provincie Brabant.

Meer over het collectief

Als inkopers zeggen dat natuurlijke landbouwproducten nauwelijks beschikbaar zijn en boeren twijfelen om die kant op te gaan omdat er niet genoeg inkopers zijn, gebeurt er niet genoeg. Daarom verenigt initiatiefnemer MVO Nederland aan de ene kant boeren, in het collectief Boeren. Natuurlijk!, en aan de andere kant inkopers om boeren die biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid stimuleren via contracten langetermijn-afzetzekerheid geven. Win-win.

Het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken is voor een groot deel: gewoon doen. Neem het Broodje Utrecht, ontwikkeld binnen het Collectief. Hiermee support je de boer en de natuur in je eigen omgeving. Want de ingrediënten zijn regeneratief en in Utrecht geproduceerd met een eerlijke prijs voor de boer. En door het via korte ketens te regelen, blijft het betaalbaar. Het broodje is nu beschikbaar in de bedrijfsrestaurants van de NS, Koninklijke Jaarbeurs, het St. Antonius Ziekenhuis en Provincie Utrecht.

Wat is natuurlijk eten en drinken?

Onder ‘natuurlijk eten en drinken’ verstaan we voedsel afkomstig uit natuurlijke landbouw. Dat is landbouw die samenwerkt met en een herstellend effect heeft op biodiversiteit. Dat wil zeggen:

  1. herstel bodemleven centraal

  2. van monocultuur naar mengteelt

  3. een drastische vermindering van externe inputs (kunstmest en pesticiden)

  4. het zoveel mogelijk stimuleren van de lokale ecologie

Natuurlijke landbouw kent diverse vormen, elk met een eigen invalshoek. Denk aan regeneratieve landbouw en agroforestry, permacultuur, en ook bepaalde vormen van biologische en biodynamische landbouw.

Deze bedrijven uit het collectief kopen al duurzamer in

Rientz Mulder
Executive Chef Food & Beverage
"Je kunt duurzaam eten gewoon meenemen in het reguliere assortiment."
Lees meer
Maaike Mulder en Wilfred Vat
Manager horeca en teamleider keuken - zorginstelling De Zellingen
"Lokaal zit je sterker, dan kun je elkaar veel sneller vinden."
Lees meer
Rob Heijink
Categoriemanager facilitair - RVO
“Minder vlees eten verdeelt de mensen. We hebben hard roepende voorstanders. En net zo luide tegenstanders."
Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over Natuurlijk Eten en Drinken!

Wil je geïnspireerd worden door praktijkverhalen, gevoed door tips en achtergrondartikelen en op de hoogte blijven van boerenbezoeken bij jou in de buurt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Deze projecten spreken je misschien ook aan

Bouwproject: Zo koop je écht natuurinclusief in
Op weg naar natuurinclusieve bouw.
Lees meer
Groen bouwen
Een online platform om grip te krijgen op Natuurlijk Kapitaal in de bouw- en infrasector.
Lees meer
De Europese CSRD-richtlijn
In de CSRD-richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.
Lees meer