Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Aardpeer verbindt boeren met burgers

Het verhaal van: Danielle de Nie - Aardpeer - Medeoprichtster

Laatst geupdate: dinsdag 28 maart 2023

Aan de slag met natuurlijk kapitaal. Dat kun je zelf doen. Maar als je meerdere vraagstukken tegelijk wilt aanpakken is samenwerken essentieel. We spreken met Danielle de Nie, medeoprichtster van Aardpeer: een initiatief dat boeren en burgers met elkaar verbindt, en bodem en biodiversiteit in balans brengt. Hoe is de samenwerking ontstaan? Kunnen ze opschalen? En wat kun jij als ondernemer leren van de lessen uit Aardpeer? Danielle de Nie is de new hero of nature van juli 2021.

Aardpeer komt voort uit een gemeenschappelijk doel: de oprichters wilden stuk voor stuk werken aan een betere bodem, gezond voedsel en meer soortenrijkdom via de landbouwsector. Hun middel: het aanbieden van ‘Samen voor grond’ obligaties.

De Nie komt zelf vanuit Stichting Wij.land, waar ze boeren begeleidt in de transitie naar natuurinclusieve landbouw. Om die te kunnen maken is er vaak extra grond nodig om nieuwe vormen van (extensievere) bedrijfsvoering mogelijk te maken. “Ik spreek regelmatig boeren die wel partijen weten die grond verkopen, maar daarvoor niet meer bij een bank kunnen aankloppen. Die vinden het te onzeker. Ik kwam er al snel achter dat grond aankopen met veel partijen samen wél kan. Landelijk dus. Vervolgens kwam ik Geert van der Veer (Herenboeren NL) tegen, die tegen hetzelfde probleem aanliep. Daarna Kees van Biert (BD Grondbeheer) en Liesbeth Soer (Triodos Regenerative Money Centre), die vanuit een ander perspectief kwamen. Samen hebben we de handen ineengeslagen en zijn we Aardpeer gestart.”

"Wat ik mooi vind aan Aardpeer is dat je vanuit verschillende invalshoeken bij hetzelfde probleem uitkomt. Het helpt iedereen op zijn eigen manier verder."

De eerste zaadjes zijn geplant

Aardpeer pakt het probleem voor boeren én consumenten aan. Boeren willen wel omschakelen naar natuurvriendelijkere productiemethoden, maar weten niet hoe ze het verdienmodel moeten organiseren. Tegelijkertijd willen consumenten meer verbinding met de herkomst van hun voedsel en kunnen blijven genieten van een mooi landschap. Dat kan georganiseerd worden via grond.

Van 27 januari tot 7 mei kon heel Nederland – zowel particulier als bedrijf – daarom een obligatie van 500 euro per stuk kopen. In die tijd heeft de ‘Samen voor grond’ obligatie met hulp van 700 investeerders ruim 7 Miljoen euro opgehaald én ook meldden zich 70 boeren die geïnteresseerd zijn om grond te pachten via Aardpeer: “We hebben heel veel burgers én boeren weten te bereiken.”

Op de korte termijn gaat Aardpeer aan de slag met de eerste aankoopmogelijkheden van stukken grond voor de deelnemers. “We willen in de toekomst mogelijk een meer regionale grond-uitgiftes gaan organiseren. We merken dat investeerders het fijn vinden om te weten in welk project wordt geïnvesteerd. Friese burgers investeren bijvoorbeeld graag in Friese boeren.” Ook een samenwerking met provincies wordt onderzocht. Want de maatschappelijke uitdagingen waar zij tegenaan lopen – zoals de terugloop van biodiversiteit, stikstofuitstoot en het zorgen voor schoon water – zijn via Aardpeer op te lossen. “Het zou heel leuk zijn als we naar een publiek-private samenwerking kunnen”, aldus De Nie.

Daarnaast zijn er fondsen die flink willen investeren. “Hier hebben we goede gesprekken mee gehad. Voor hen moeten we aan de slag met een ‘maatpak’, zoals wij dat noemen. Van die ‘maatpakken’ hoopt de Nie er in de toekomst een aantal te maken. Er zit namelijk precies in wat ze hoopt te bereiken. “Als het onderdeel kan zijn van een groter beleggingsportfolio, kan je veel grotere sommen geld aanspreken. Ik denk dat het nog wel even gaat duren, maar uiteindelijk willen we dat ook pensioenfondsen meedoen. Zij kunnen dan investeren in de leefomgeving van toekomstig gepensioneerden.' Het plan om daar te komen is simpel: eerst laten zien wat Aardpeer kan. Hoe ze hun portfolio vullen, hoe ze boeren begeleiden en meten welke impact ze maken: 'Dan kunnen ze niet meer om ons heen.'

En later?

Ook de overheid moet mee met de Aardpeer-beweging, volgens de Nie. “Er ligt nog een enorme uitdaging voor de transitie van landbouwvoedselsystemen. En grond is een van de sleutels tot succes. Nu zijn er vanuit de overheid vooral quick fixes. Ze kijken bijvoorbeeld niet integraal naar voedselsoevereiniteit, landbouwtransitie of biodiversiteitsdoelstellingen. Al die dingen komen samen en ik vind het eeuwig zonde als je veel geld inzet op slechts één deel daarvan.”

"Uiteindelijk zijn we een voorbeeld van de nieuwe economie. The sky is the limit."


Zelf aan de slag

En voor andere ondernemers die aan de slag willen met natuurlijk kapitaal? Daar heeft De Nie bemoedigende woorden voor: “Het mooiste is het toejuichen van de stappen die een ondernemer zet. Het maakt niet uit waar je op dit moment staat, de transitie telt net zo hard. Een doel bereik je stap voor stap. Doe waar je op dit moment aan toe bent en beloon de stappen die je zet.” Daarnaast is – net zoals bij Aardpeer – een samenwerking als ondernemersmodel aan te raden. “Het gebeurt nu nog te weinig dat er een fair share in het verdienmodel zit. Draag samen de risico’s voor als dingen mislukken. En de winst als het goed gaat.”


Deze praktijkverhalen spreken je misschien ook aan

Angelique Wijnen en Gerard Mertz
Land van Vitam
"We eten al lang niet meer binnen de grenzen van de aarde. Het moet echt anders."
Lees meer
Leon Roest en Arjan Spiering - KPN
“De glasvezelhuisjes zijn vaak onaantrekkelijke betonnen gebouwtjes. Wij willen ze allemaal natuurinclusief maken."
Lees meer
Rob Klinkert en Christel Simmelink - PwC
"We zetten een plantaardig gerecht bovenaan op het dagelijkse menu. We omschrijven wat het is zonder dat we er groot ‘vegan’ bijzetten."
Lees meer