Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Eet Nederland mooier: 5 tips om natuurlijk eten en drinken in te kopen

Laatst geupdate: woensdag 18 oktober 2023

Wil jij ook lokaal, smaakvol en gezond eten en drinken inkopen? Dat kan, als je kiest voor producten die uit natuurlijke landbouwsystemen komen. Zo creëer je toekomstperspectief voor agrariërs en breng je biodiversiteit terug in de landbouw. Eten en drinken dus waar iedereen blij van wordt.  

1. Koop in bij natuurlijke boeren uit de buurt.


Koop in bij natuurlijke boeren in jouw regio. Bezoek eens, samen met andere inkopers van eten en drinken, een boer in de buurt die natuurlijk teelt. Waar je die vindt? Kijk op de kaartjes van Caring Farmers en We are the Regeneration. Wie weet kun je dan binnenkort in jouw eigen regio verse asperges, druiven en bessen proeven.

2. Koop natuurinclusieve houdbare producten.


Proef bijvoorbeeld de thee van Wilder Land. Zij werken voor de productie van hun thee samen met Nederlandse boeren die akkerranden inzaaien met theekruiden en -bloemen. Door die te oogsten, kan Wilder Land kruidenthee van Hollandse bodem maken.

3. Ga in gesprek met je AGF-toeleverancier.


Koop jij je aardappels, groente en fruit in bij één leverancier? Dan is een gesprek met deze leverancier een uitgelezen kans om een natuurinclusieve klapper te maken. Wordt er al natuurinclusief ingekocht? Zo nee, wat hebben boeren die dat nog niet doen nodig om deze stap te gaan zetten? En welke stappen kunnen jullie samen zetten?

4. Begin bij biologische melk.


Kleine moeite, groot effect. De Nederlandse melkveehouderij zorgt voor grote milieuproblemen. Naast CO2-uitstoot komen er via de mest en uit de koe zelf methaan en lachgas vrij. Biologische zuivel biedt een goed alternatief en maakt geen gebruik van intensieve landbouw.  Door meer plantaardig en minder dierlijk te eten boek je nog meer milieuwinst.

5. Sluit je aan bij het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken


In dit collectief van MVO Nederland werken grote inkopers van eten en drinken samen om lekker en gezond eten te serveren met positieve impact op de biodiversiteit. Onder meer Roompot, het Radboudumc en de TU Delft zijn aangesloten bij het collectief. Doe je mee? Schrijf je hier in. 

Meer weten?

Sluit je dan aan bij het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken!

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Hoe de bouw een cruciale rol speelt in het leven van vogels en vleermuizen
Lees meer
Theo Bakker werkt aan natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer
Hoe Staatsbosbeheer natuur en landbouw weet te combineren
Lees meer
Een blik op: regeneratieve boerderij Schevichoven
Lees meer