Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Wilder Land: "Hoe meer thee wij verkopen, hoe beter het is voor de biodiversiteit in Nederland"

Het verhaal van: Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt - Wilder Land - Oprichters

Laatst geupdate: dinsdag 29 augustus 2023

Met hun (on)kruidenthee brengt Wilder Land ‘natuurlijk’ en ‘kapitaal’ letterlijk samen. Dat doen ze door voor de productie van hun thee samen te werken met Nederlandse boeren. Deze boeren zaaien akkerranden in met theekruiden en -bloemen. Door die vervolgens te oogsten, kan Wilder Land kruidenthee van Hollandse bodem maken. Matthijs vertelt hoe hun startende merk bijdraagt aan biodiversiteit, een belangrijk onderdeel van natuurlijk kapitaal.

Hoe is het idee voor Wilder Land ontstaan?

Matthijs: 'Ik wist altijd al dat ik wilde ondernemen. Sinds mijn studietijd had ik bedrijfjes ernaast. Toen ik Daan tegenkwam, besloten we samen iets op te zetten. We waren allebei onder de indruk van regeneratieve landbouw, een vorm van landbouw die zich richt op natuurherstel. We hebben onze banen opgezegd en zijn met boeren gaan praten. Het was ons snel duidelijk dat kruiden en bloemen belangrijk zijn voor biodiversiteit. Veel boeren zijn al bezig met het inzaaien van akkerranden om insecten aan te trekken. We bedachten dat we dit rendabel konden maken door daar niet alleen bloemen en kruiden in te zaaien die goed zijn voor biodiversiteit, maar die ook geschikt zijn om thee van te maken. Dankzij dit businessmodel kunnen we boeren een vergoeding betalen voor het inzaaien van akkerranden.'

Waarom is het nodig om aan biodiversiteit te werken?

“Nederland heeft een productieve landbouwsector die heel veel exporteert. Meer dan de helft van ons landoppervlak is landbouwgrond. Maar het grootste deel daarvan zijn monoculturen. Een weiland lijkt misschien mooi, maar als er enkel gras op staat is het niet divers. Als je in de stad woont, realiseer je je misschien niet dat je afhankelijk bent van natuur. Maar we hebben gezonde ecosystemen nodig voor zuurstof, schoon water en voedselproductie. Nu is het in Nederland slecht gesteld met de biodiversiteit. We bungelen onderaan de ranglijstjes.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Hoe meer thee wij verkopen, hoe beter het is voor de biodiversiteit in Nederland. Dat kan echter alleen als we een financieel gezond bedrijf zijn. Ons doel is dan ook om hard te groeien en een serieuze speler op de theemarkt te worden. We richten ons daarbij op consumenten maar ook op bedrijven. Momenteel bouwen we een eigen theefabriek, zodat we nog meer kruiden kunnen verwerken.”

Waar moeten bedrijven die aan de slag willen met natuurlijk kapitaal zich volgens jou op richten?

“Het is belangrijk dat we meer zaken lokaal gaan doen. Dat moet weer normaal worden. Natuurlijk willen we ook avocado’s en sinaasappels kunnen kopen, maar we kunnen kritischer zijn op wat we wel en niet van ver halen. Ooit námen bedrijven alleen maar van de aarde, toen hebben ze zich met duurzaamheid gericht op het ‘minder slecht’ doen. Dat is ook goed en belangrijk, maar de komende tijd moeten bedrijven zich focussen op het bijdragen aan herstel.”

Weten hoe jij met jouw bedrijf kunt bijdragen aan het herstel van natuurlijk kapitaal?

Deze praktijkverhalen spreken je misschien ook aan

Maaike Mulder en Wilfred Vat
Manager horeca en teamleider keuken - zorginstelling De Zellingen
"Lokaal zit je sterker, dan kun je elkaar veel sneller vinden."
Lees meer
Rob Heijink
Categoriemanager facilitair - RVO
“Minder vlees eten verdeelt de mensen. We hebben hard roepende voorstanders. En net zo luide tegenstanders."
Lees meer
Rientz Mulder
Executive Chef Food & Beverage
"Je kunt duurzaam eten gewoon meenemen in het reguliere assortiment."
Lees meer