Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

MVO Nederland lanceert Collectief Natuurlijk Eten & Drinken

Laatst geupdate: donderdag 18 mei 2023

UTRECHT – MVO Nederland – het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland en de partij achter deze website – heeft donderdag het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken gelanceerd. Hierin gaan 16 grote inkopers van eten en drinken aan de slag om lekker en gezond eten te serveren met positieve impact op de biodiversiteit. Onder meer Roompot Vakantieparken, het Radboudumc en de TU Delft zijn aangesloten bij het collectief. Doel is om van natuurlijke landbouw het nieuwe normaal te maken.   

De aangesloten bedrijven gaan samen aan de slag om zo veel mogelijk eten en drinken in te kopen bij agrariërs die actief biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid stimuleren. De bijeenkomst vormde het startpunt voor de eerste concrete projecten. 

Gezonde bodem, gezonde mensen

Voor deelnemer van het eerste uur het Radboudumc lijkt op termijn de stap naar natuurinclusief een logische. Jaap Buijs: 'Wij denken dat dit voor onze patiënten en medewerkers uiteindelijk het beste is. Een gezonde bodem zorgt voor gezond voedsel en dus voor een betere gezondheid van de mens.’ 
 

Ook in de recreatiesector wordt serieus gekeken naar natuurinclusieve landbouw. Jacqueline Baaijens - Bijman van Roompot: 'Als eerste stap gaan we met onze foodpartners onderzoeken welke boeren hiervoor open staan. Zodat ons groente en fruit goed zijn voor onze gasten én voor de natuur.' 

Win-win  

Steeds meer agrariërs willen natuurlijk boeren, maar hebben daar wel afzetzekerheid voor nodig. Aan de andere kant van de keten willen steeds meer inkopers hun steentje bijdragen aan gezondheid, biodiversiteitsherstel en het tegengaan van klimaatverandering. Maar natuurlijke landbouwproducten zijn in Nederland nog niet in grote volumes beschikbaar.  

‘Als inkopers zeggen dat natuurlijke landbouwproducten nauwelijks beschikbaar zijn en boeren twijfelen om die kant op te gaan omdat er niet genoeg inkopers zijn, gebeurt er niet genoeg’, zegt Gerard Teuling, sectormanager agrifood bij MVO Nederland. Dus proberen wij aan de ene kant boeren te verenigen, in het collectief Boeren. Natuurlijk!, en aan de andere kant inkopers om deze boeren via contracten langetermijn-afzetzekerheid geven. Win-win.’  

Waarom natuurlijke landbouw?  

Wat MVO Nederland betreft ligt de toekomst van landbouw bij natuurinclusief.  Als we voedselproductie toekomstbestendig willen maken, is het nodig dat natuurlijke landbouw, met een herstellend effect op de biodiversiteit, het nieuwe normaal wordt’, zegt Teuling.  ‘Dat is nodig want in Nederland zijn we erg goed in efficiënte landbouw en helaas daarmee ook kampioen in biodiversiteitsverlies.’ 
 
Gelukkig, zegt Teuling, is het nog niet te laat om tij te keren. ‘De landbouw is bij uitstek ook de sector die klimaatverandering kan remmen en ecosystemen kan herstellen. Als we boeren en inkopers met dezelfde ambitie bij elkaar kunnen brengen, kunnen we dit proces echt versnellen.’ 

Deelnemers

Het Collectief Natuurlijk Eten & Drinken is gelanceerd bij Hoeve Wielrevelt in Utrecht. De eerste deelnemers van het Collectief Natuurlijk Eten en Drinken zijn de RAI, Roompot, TU Delft, de HAS, de HvA, de UvA, de Radboud Universiteit, het Radboudumc, de VU, PWC, ABN, Omring, De Zellingen, RVO, het ministerie van LNV en de Provincie Brabant. 

MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie.  Het project valt onder het programma Natuurlijk Kapitaal.

Meedoen aan het collectief?

Wil je meedoen aan het collectief? Je vindt meer informatie op de projectpagina of neem direct contact op met sectormanager Agrifood van MVO Nederland, Gerard Teuling: g.teuling@mvonederland.nl. 

Lees meer over het collectief

 

Deze nieuwsberichten spreken je misschien ook aan

Dit is de bijdrage van natuur aan economie en welzijn
De kaart Bestuiving geeft een overzicht van de bestuiving door wilde bijen en hommels. We zien op de kaart hoeveel ton vermeden gewasverlies er is door bestuiving per hectare in 2020.
Lees meer
MVO NL overhandigt Natuurlijk Kapitaal-aanbevelingen aan ministerie
Lees meer
Groene steden leiden tot forse afname CO2-uitstoot
Lees meer