Wat is biodiversiteit?

Stap naar buiten en kijk eens om je heen. Dat wat je ziet is biodiversiteit. Met biodiversiteit verwijzen we naar de graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een ecosysteem. Neem een veld vol met bloemen, of een rivier vol met vis. De natuur heeft ons zoveel te bieden en op de ene plek nog meer dan op de ander. In de woestijn ben je bijvoorbeeld snel uitgekeken, maar ga maar eens de Amazone in en je verwondert je over al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Dat is ook maar subjectief eigenlijk, want ook op de plekken waar je het niet zou verwachten kan leven ontstaan. Zo zijn er boeren die zelfs de meest dorre grond in Zuid-Spanje
laten floreren. Tegelijkertijd dreigen er een miljoen dier- en plantensoorten voorgoed te verdwijnen in de Amazone, een gebied dat bekend staat als het grootste en meest biodiverse regenwoud op aarde. Allemaal bewijzen dat menselijke activiteiten deze beïnvloeden, en wij biodiversiteitsverlies dus tegen kunnen gaan.

De beste voedingsbodem voor het klimaat is de natuur zelf

Meetlat voor biodiversiteit gebruiken

Biodiversiteit is een graadmeter voor de gezondheid van ecosysteemdiensten. In Nederland kunnen dit moeras-, veen- en heidegebieden zijn, bijvoorbeeld. Deze leunen dus op biodiversiteit. Een van de indicatoren die we gebruiken om biodiversiteit te meten is soortenrijkdom. Hierbij kijken we naar het aantal soorten planten en dieren dat zich in een gebied bevindt. Of het goed gaat met de biodiversiteit is onder meer daaruit af te leiden. Daarnaast wordt per soort gekeken naar de genetische variatie. Op dit moment verliest biodiversiteit zijn terrein op een heleboel plekken. Sinds 1970 is de populatie van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met maar liefst 68% afgenomen. Dat is vooral te danken aan menselijke activiteiten. Maar dat betekent ook dat we samen voor meer biodiversiteit kunnen zorgen.

Zo meet en waardeer je natuurlijk kapitaal: 4 stappen

Verruim je blik en vergroot biodiversiteit

De mens maakt deel uit van een groter geheel, waar planten, vogels en zelfs bacteriën in voorkomen. Een goede omschrijving van biodiversiteit zou een kleurenpalet zijn dat we, voor een deel, zelf kunnen samenstellen. Kijk maar naar je eigen tuin. Ligt deze vol met tegels of is er ook plek voor groen? Dan komen er ook bijen op af – en die staan aan de basis van biodiversiteit. Zo bepalen bedrijven ook zelf hoe zij bezig zijn met natuurlijk kapitaal. Door intensieve landbouw verslechtert de bodemkwaliteit en is er weinig variatie in voedsel. Besluit je echter om een landbouwmethode als strokenteelt toe te passen, dan draag je juist bij aan de biodiversiteit.

Dit is hoe de landbouwsector zich opnieuw kan uitvinden

De beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen is in gevaar. Om natuurlijk kapitaal te kunnen blijven gebruiken is duurzaam voorraadbeheer essentieel. Wil je ook aan de slag met het vergroten van biodiversiteit? Laat je inspireren door Natuurlijk Kapitaal! Op ons platform bieden we je tips en tricks waarmee je kan beginnen een positieve impact te maken.

Schrijf je net als 2300+ ontvangers in voor de Natuurlijk Kapitaal-nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar events, projecten, inspiratie en handige stappenplannen in jouw inbox. Afmelden kan op elk moment.