Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Natuurinclusief inkopen? 6 tips voor de bouw- en infrasector.

Laatst geupdate: woensdag 21 februari 2024

1. Betrek de natuur(experts) vanaf het begin.

Werk samen met ecologen of natuuradviseurs vanaf de eerste gedachtenvorming van een inkooptraject. In die eerste fase wordt namelijk de richting bepaald. 

Lees ook dit praktijkverhaal over Tauw en hoe zij vanaf het begin met een stadsecoloog samenwerkten aan de groene stadswijk Merwede in Utrecht. 

2. Focus in elke fase op natuurinclusief bouwen.

Nu je een natuurinclusief begin hebt gemaakt, bedenk je hoe je deze ambitie in het hele inkooptraject kunt meenemen. Van bouwproces, projectvisie, schetsontwerp, definitief ontwerp tot daadwerkelijke bouw en beheer. Mis je de focus in één of meerdere stappen, dan levert dat onvermijdelijk ambitieverlies op. Zorg dus dat in elke fase en bij ieder besluitmoment een expert natuurinclusief bouwen of biodiversiteit is aangehaakt.

3. Communiceer! (En houd daarmee de ambities hoog).

Neem je de natuur vanaf het begin mee en in elke fase? Heel goed. Maar: zorg wel dat er uiteindelijk niet slechts 2 van de 200 natuurinclusieve maatregelen uit het begin overblijven. Zorg ervoor dat vanaf de idee-ontwikkeling tot het betrekken van de inkopers en de uiteindelijk afspraken met de opdrachtnemer, informatie goed wordt gedeeld en niet verloren gaat. 

Meer weten over het belang van communicatie? Vraag deel één op van de cursus Natuurinclusief inkopen via Gabrielle Werkhoven (g.werkhoven@mvonederland.nl).  

4. Werk samen met alle partijen in het inkoopproces.

Van ontwikkeling tot ontwerp, aanleg, beheer & onderhoud: iedereen heeft een rol in het realiseren van natuurinclusieve maatregelen en de verantwoordelijkheid om deze tot een succes te maken. Vergeet ook andere betrokkenen uit de omgeving niet mee te nemen, zoals bewoners, omwonenden en natuurorganisaties. Betrek deze partijen zo vroeg mogelijk. Bedenk wat er nodig is om iedere betrokkene mee te nemen in de ambitie.

5. Geef de tijd aan planten en dieren.

De tijd die het kost om biodiversiteit te herstellen is vaak ruimer dan een traditionele inkoopopdracht. Zorg ervoor dat je daarmee rekening houdt. Denk bijvoorbeeld na over hoe je het beheer en onderhoud wilt organiseren op de lange termijn. 

Heb je hulp nodig? Check het stappenplan Aan de slag met biodiversiteit.

6. Bedenk wat echt relevant is om te meten.

Nu je een natuurinclusief bouwproject hebt opgetuigd, wil je natuurlijk ook graag de bijdrage aan natuurherstel meten. Goed plan. Denk van tevoren wel na over wat echt relevant is om te meten en voorkom zo dat je vastloopt in complexe meetmethodieken of de zoveelste nieuwe methode gaat ontwikkelen. Dit kost extra tijd en geld.  

Kijk ook naar: Biodiversiteit meten in de bouw- en infrasector. 

Meer weten over natuurinclusief bouwen?

Ben je geïnspireerd en wil je meer weten over natuurinclusief bouwen? Dat kan. Wij hebben er namelijk een project voor opgezet. Voor iedereen die bij een bouw- of infrabedrijf werkt en richting natuurinclusief wil. In dit project van MVO Nederland integreren we de natuur in elke fase van het bouwproject. Van het idee tot en met de oplevering. Zo helpen we opdrachtnemers en opdrachtgevers op weg naar een echt natuurinclusief gebouwde omgeving.

Bouwproject: Zo koop je écht natuurinclusief in

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Hoe de bouw een cruciale rol speelt in het leven van vogels en vleermuizen
Lees meer
Theo Bakker werkt aan natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer
Hoe Staatsbosbeheer natuur en landbouw weet te combineren
Lees meer
Een blik op: regeneratieve boerderij Schevichoven
Lees meer