Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Waarom chemiebedrijven moeten inzetten op biodiversiteit

Laatst geupdate: dinsdag 02 januari 2024

Terwijl steeds meer chemiebedrijven zich (gelukkig!) inzetten tegen de gevolgen van klimaatverandering, dringt een minstens zo urgent probleem zich op: de afname van de biodiversiteit. Tijd voor actie, want investeren in biodiversiteit is noodzakelijk voor het behoud van de planeet. En essentieel voor het voortbestaan van de chemiesector. 

Biodiversiteit en klimaatverandering: een cruciale wisselwerking 

Biodiversiteit en klimaatverandering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe meer verlies aan biodiversiteit, hoe sneller de klimaatverandering gaat. Een goed voorbeeld hiervan is ontbossing. Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt. 

Omgekeerd geldt het ook: klimaatverandering is een belangrijke oorzaak van biodiversiteitsverlies. Als we niets doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, zijn er bijvoorbeeld niet genoeg insecten om gewassen te bestuiven. Peren en appels, maar ook biobased grondstoffen voor de chemiesector. 

Gelukkig versterken de twee thema’s elkaar ook in positieve zin: een rijke biodiversiteit zorgt ervoor dat de natuur beter in staat is om het veranderende klimaat te stabiliseren. 

Belang voor de chemiesector: grote afhankelijkheid van de natuur 

Wat hebben chemiebedrijven hiermee te maken? Nou, ongelooflijk veel. Omdat de chemiesector de grondstofleverancier is voor alle sectoren in de samenleving, heeft de sector een belangrijke sleutel voor verduurzaming in handen.   

Bedrijven in de chemiesector zijn sterk afhankelijk van de natuur. Denk aan de enorme hoeveelheden water die ze nodig hebben. En ook de natuurlijke grondstoffen. Kortom, de chemiesector leunt sterk op natuurlijk kapitaal.  En dat betekent dat het enorme risico’s oplevert als water, schone lucht en natuurlijke grondstoffen niet meer zomaar voorhanden zijn.   

Financiële sector en wetgeving: druk van buitenaf  

Tegelijkertijd hebben chemiebedrijven ook een enorme impact op biodiversiteit, bijvoorbeeld door de uitstoot van schadelijke stoffen. Mede daardoor heeft biodiversiteit ook de aandacht van de financiële sector. Neem bijvoorbeeld banken, pensioenfondsen en verzekeraars die economische activiteiten financieren die afhankelijk zijn van dierlijke bestuiving of bodemvruchtbaarheid. Zij lopen risico’s.  

Geen bank wil toch geassocieerd worden met een vette milieucontroverse?

Bovendien lopen financiële instellingen reputatie- en transitierisico’s als zij bedrijven financieren die een grote negatieve impact hebben op biodiversiteit. Geen bank wil toch geassocieerd worden met een vette milieucontroverse? Ze willen juist investeren in bedrijven die oplossingen ontwikkelen.  

Andere druk komt uit Europa. Nieuwe Europese wet- en regelgeving die bedrijven verplicht te rapporteren over hun impact op de natuur, is op komst. [Lees hier meer over waarom de CSRD ook voor jouw onderneming geldt en wat je ervoor moet doen]. Financiers moeten binnenkort aan soortgelijke rapportageverplichtingen voldoen en hierop hun financiering inrichten. Bijvoorbeeld met hogere rentepercentages voor leningen aan bedrijven die hun afhankelijkheid en impact niet in beeld hebben of veel schade aan biodiversiteit toebrengen.  

Oplossingen uit de natuur  

Chemiebedrijven doen er goed aan om na te gaan hoe afhankelijk hun bedrijf is van biodiversiteit. En wat hun impact is op de natuur en dit mee te nemen in de risicoanalyse. Goede bodemkwaliteit en natuurlijke plaagbestrijding zijn bijvoorbeeld essentieel als het gaat om productie van biobased grondstoffen in de keten.   

De natuur zelf biedt ook oplossingen voor veel potentiële risico’s. Zo kun je in plaats van een dure zuiveringsinstallatie ook een moeras aanleggen op zo’n manier dat het ook nog eens de biodiversiteit ondersteunt [Ja, echt dat kan. Lees het verhaal van plasticproducent DOW maar]. En biobased grondstoffen uit Europa maken je minder afhankelijk van grondstofschaarste ergens anders in de wereld. De methodes om de natuurwinst van dat soort investeringen mee te nemen in je winst- en verliesrekening ontwikkelen zich in een rap tempo.    

Urgentie 

Terwijl nog niet alle chemiebedrijven de urgentie van biodiversiteitsverlies zien, is het duidelijk dat ze er nu in moeten investeren. Niet alleen voor het behoud van onze planeet maar ook voor het voortbestaan en de reputatie van de bedrijven zelf. De financiële sector en wetgeving spelen hierbij steeds vaker een rol, waardoor investeren in biodiversiteit niet alleen een morele plicht is maar ook een verstandige zakelijke zet.  

 

 

 

 

Deze artikelen spreken je misschien ook aan

Hoe de bouw een cruciale rol speelt in het leven van vogels en vleermuizen
Lees meer
Theo Bakker werkt aan natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer
Hoe Staatsbosbeheer natuur en landbouw weet te combineren
Lees meer
Een blik op: regeneratieve boerderij Schevichoven
Lees meer