Natuurlijk Kapitaal gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren

Groene steden leiden tot forse afname CO2-uitstoot

Laatst geupdate: vrijdag 29 september 2023

Als Europese steden vergroenen, kunnen ze binnen tien jaar netto nul-uitstoot behalen. Daar schrijft Scientias.nl over. Dit blijkt uit een onderzoek door wetenschappers uit Zweden, China en de Verenigde Staten.  

In het onderzoek zijn voor 54 Europese steden de effectiefste methodes op een rij gezet. Die methodes variëren van de aanleg van parken tot daktuinen en plantenbakken. Die dragen allemaal bij aan de capaciteit van een stad om koolstof op te slaan en kan zo zelfs leiden tot netto nul-uitstoot. Dat betekent dat er niet meer CO2 wordt uitgestoten dan er wordt opgeslagen. 

Stadslandsbouw, stadsparken en groene ruimte
De wetenschappers namen ook stadslandbouw, vochtdoorlaatbare trottoirs die het mogelijk maken dat regenwater door de grond geabsorbeerd wordt, smallere wegen met meer bomen en planten, het beschermen van de leefomgeving van wilde dieren en de ontwikkeling van betere omstandigheden voor wandelaars en fietsers onder de loep. 
 
Uit het onderzoek blijkt dat bomen, stadsparken en groene ruimte ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers hun auto deels thuislaten en kiezen voor de fiets, een wandeling of een andere milieuvriendelijke manier van reizen. Met dit soort maatregelen kun je het microklimaat in de stad verbeteren door de warmte en de kou te absorberen. Hierdoor hoeft in gebouwen minder energie verbruikt te worden.  

Lees het hele artikel op Scientias.nl hier.

Deze nieuwsberichten spreken je misschien ook aan

Dit is de bijdrage van natuur aan economie en welzijn
De kaart Bestuiving geeft een overzicht van de bestuiving door wilde bijen en hommels. We zien op de kaart hoeveel ton vermeden gewasverlies er is door bestuiving per hectare in 2020.
Lees meer
MVO NL overhandigt Natuurlijk Kapitaal-aanbevelingen aan ministerie
Lees meer
Eerste editie zomerschool natuurinclusief inkopen van start
Lees meer